Gofry z cukinii

Gofry z cukinii

Dzisiaj przepis na gofry w wersji wytrawnej! Świetna opcja, którą można przygotować na każdy posiłek w ciągu dnia. Można je podać na mnóstwo sposobów, a ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia. W najprostszej wersji podaję je z domowym sosem czosnkowym. W bogatszej wersji, traktuje gofra jako bazę na super kanapkę : można posmarować go ulubionym sosem lub majonezem, dodać rukolę, szynkę i jajko sadzone. Wypróbujcie przepis i stwórzcie super gofra z ulubionymi dodatkami!

Zdjęcie - Gofry z cukinii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Gofry z cukinii

Porcje: 10 gofrów

 

Składniki na gofry z cukinii:

  • 500 g cukinii

  • 125 ml mleka

  • 2 duże jajka

  • 150 g mąki pszennej

  • ¾ łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

  • 150 g sera gouda

Dodatkowo :

  • olej

Jak przygotować gofry z cukinii?

  • Cukinię i ser zetrzeć na tarce, na grubych oczkach.
  • W dużej misce umieścić mleko, jajka i olej, wymieszać za pomocą trzepaczki rózgowej.
  • Dodać mąkę, sól, cukinię i ser, wymieszać.
  • Gofrownicę posmarować za pomocą pędzelka odrobiną oleju. Na rozgrzaną gofrownicę nakładać ciasto. Piec przez około 7 minut (aż gofry ładnie się zarumienią).

Kategorie przepisów