„Gofry” tosty francuskie
Eureka! Okazało się, że połączenie gofrownicy i starych dobrych francuskich tostów daje po prostu fenomenalne rezultaty!
Potrzebujesz kromki białego pieczywa (nie musi być świeże), jajka i gofry idealne gotowe- pięć razy szybciej niż w tradycyjny sposób.
Możesz przygotować w ten sposób „gofry” słodkie lub wytrawne- pomiń wtedy wanilię i cukier, dodaj natomiast ulubione przyprawy (np. suszone oregano) i może tarty cheddar? Smacznego!
Proporcje na 4 sztuki.
Składniki
- pieczywo, np. tostowe, chałka - 4 kromki
- jajko - 2 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/4 łyżeczki
- cukier - 1/2 łyżeczki
- mleko - 1/4 szklanki
- olej - 1 łyżeczka
- truskawki - do podania
Sposób przygotowania
Jajka roztrzep z cukrem, mlekiem i wanilią. Do tak przygotowanego ciasta włóż kromki pieczywa, obtocz z obu stron, aby nasiąknęły masą jajeczną.
Płytki gofrownicy nagrzej i posmaruj (np. pędzelkiem) olejem. Do rozgrzanej gofrownicy wkładaj kromki chleba, piecz ok. 4 minut (do zarumienienia, czas zależny jest od mocy gofrownicy).
Gotowe tosty francuskie/gofry podawaj na ciepło, obsypane cukrem pudrem, z owocami lub miodem.