„Gofry” tosty francuskie

„Gofry” tosty francuskie

Zdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Eureka! Okazało się, że połączenie gofrownicy i starych dobrych francuskich tostów daje po prostu fenomenalne rezultaty!

Zdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Potrzebujesz kromki białego pieczywa (nie musi być świeże), jajka i gofry idealne gotowe- pięć razy szybciej niż w tradycyjny sposób.

Zdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Możesz przygotować w ten sposób „gofry” słodkie lub wytrawne- pomiń wtedy wanilię i cukier, dodaj natomiast ulubione przyprawy (np. suszone oregano) i może tarty cheddar? Smacznego!

Zdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 sztuki.

 

 

Zdjęcie - „Gofry” tosty francuskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Jajka roztrzep z cukrem, mlekiem i wanilią. Do tak przygotowanego ciasta włóż kromki pieczywa, obtocz z obu stron, aby nasiąknęły masą jajeczną.

Płytki gofrownicy nagrzej i posmaruj (np. pędzelkiem) olejem. Do rozgrzanej gofrownicy wkładaj kromki chleba, piecz ok. 4 minut (do zarumienienia, czas zależny jest od mocy gofrownicy).

Gotowe tosty francuskie/gofry podawaj na ciepło, obsypane cukrem pudrem, z owocami lub miodem.

Kategorie przepisów