Gofry - super lekkie i chrupiące
Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych z"budki". Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być. Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego tutaj. Swoje upiekłam na gofrownicy dużej mocy. Najbardziej chrupiące są gorące, a jeśli upieczesz ich więcej łatwo je odgrzać w tosterze i zajadać się chrupiącymi. Polecam!
Składniki na 8 sztuk:
150 g mąki orkiszowej
250 ml mleka
50 g masła
3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka)
1 łyżeczka cukru
szczypta sody
szczypta soli
1 jajko
Wykonanie:
- mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło
- odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić, by ciasto podwoiło objętość
- wyrośniete ciasto wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia wg wskazań producenta