Gofry na maślance
Zdarza mi się wstać na tyle wcześnie, żeby na śniadanie przygotować coś więcej, niż owsiankę. Jeśli to weekend, biorę się zwykle za jakieś placuszki, a od święta – za gofry. Bo wszyscy je uwielbiamy, prawda?!
Te przygotowane na bazie maślanki są naprawdę niezawodne, chrupiące na zewnątrz i lekkie w środku. Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 sztuk.
Moje gofry podałam z jabłkami, lekko podsmażonymi na maśle i podgotowanymi ze świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego miód, szczypta cynamonu i gotowe!
Składniki- mąka pszenna - 1 szklanka
- cukier - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- maślanka - 1 szklanka
- masło - 2 łyżki (roztopione lub olej) + do natłuszczenia gofrownicy
- jajko - 1 szt
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
W miseczce wymieszaj maślankę z roztopionym masłem, jajkiem i esencją waniliową. W drugiej- suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę. Dolej mokre składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Natłuść (posmaruj pędzelkiem kuchennym zwilżonym olejem) płytki grzewcze gofrownicy i rozgrzej ją. Nakładaj porcje ciasta i smaż do zarumienienia, ok. 4 minut (w zależności od mocy urządzenia).
Po upieczeniu gofry ułóż na kratce, by odparowały. Przed samym podaniem ponownie włóż na chwilę do nagrzanej gofrownicy- otrzymasz idealnie chrupiące gofry.