Gofry na maślance

Gofry na maślance

Zdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdarza mi się wstać na tyle wcześnie, żeby na śniadanie przygotować coś więcej, niż owsiankę. Jeśli to weekend, biorę się zwykle za jakieś placuszki, a od święta – za gofry. Bo wszyscy je uwielbiamy, prawda?!

Zdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Te przygotowane na bazie maślanki są naprawdę niezawodne, chrupiące na zewnątrz i lekkie w środku. Z podanych proporcji usmażycie ok. 8 sztuk.

Zdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moje gofry podałam z jabłkami, lekko podsmażonymi na maśle i podgotowanymi ze świeżym sokiem pomarańczowym. Do tego miód, szczypta cynamonu i gotowe!

Zdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Gofry na maślance - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W miseczce wymieszaj maślankę z roztopionym masłem, jajkiem i esencją waniliową. W drugiej- suche składniki- mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę. Dolej mokre składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut.

Natłuść (posmaruj pędzelkiem kuchennym zwilżonym olejem) płytki grzewcze gofrownicy i rozgrzej ją. Nakładaj porcje ciasta i smaż do zarumienienia, ok. 4 minut (w zależności od mocy urządzenia).

Po upieczeniu gofry ułóż na kratce, by odparowały. Przed samym podaniem ponownie włóż na chwilę do nagrzanej gofrownicy- otrzymasz idealnie chrupiące gofry.

Kategorie przepisów