Gofry kokosowe ( bezglutenowe )
Jaki smak i zapach najbardziej kojarzy Wam się z latem?
Mi kokos!
By przywołać to lato, choć pogoda za oknem nie dopisuje przygotowalam przepyszne, kokosowe gofry.
Na mleku kokosowym, z wiórkami i odrobiną likieru dla wzmocnienia smaku.
Zastosowanie mąki ryżowej sprawiło, że gofry te stały się przysmakiem bezglutenowym.
Są fantastyczne!
Lekkie, delikatne, puszyste!
Mają zdecydowanie inną konsystencję niż klasyczne – taką bardziej sypką, suchą. Ale oczywiście mega smaczną!
Świetnie będą pasowały z domowym dżemem, świeżymi owocami albo np. bitą śmietaną i czekoladą.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mleko kokosowe – 1 puszka / 400 ml
* mąka ryżowa – 180 g
* wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* wanilia ( ziarna ) – 1 laska
* cukier – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
* olej kokosowy – 3 łyżki
* jajko – 2 szt
* likier kokosowy ( np.malibu ) – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka oddzielamy od żółtek.
Wszystkie składniki oprócz białek dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na ok. 15 minut.
Dodajemy ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy całością.
Smażymy na mocno rozgrzanej gofrownicy na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami!
U mnie sos czekoladowy i cukier puder – mniam!
Smacznego!