Gnudi - włoskie kluski

Gnudi - włoskie kluski

Gnudi to miękkie kluseczki wywodzące się z rejonu "włoskiego buta" robi się je z sera ricotta i semoliny, a wzbogaca ziołami. Gdyby tak zanurzyć się jednak w dziecięcych wspomnieniach......to może niektórzy z Was odnaleźliby w nich smak kluseczek serowych nabieranych łyżeczką i gotowanych w wodzie. Kiedy niecierpliwie pstrykam placami stojąc nad garnkiem z gotującymi się gnudi od razu na myśl przychodzą mi kluski jakie robiła dla mnie mama, była to mieszanina serka homogenizowanego, jajka i odrobiny mąki, podawane w wersji dla mnie ulubionej czyli z masłem i cukrem, to były przecież takie polskie gnudi, choć nazywane były w domu, o zgrozo, "kluski homo". Nikt wtedy nie słyszał nawet o serze ricotta, parmezanie i semolinie, co więcej większość z nas kojarzyła Włochy jedynie z niedzielnym przekazem z Watykanu. Dziś Świat stoi otworem i kusi smakami i aromatami, korzystajmy z nich jak najwięcej, są już bardzo dostępne. Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok 20 szt Czas przygotowania: 12 h chłodzenie + 15 min
500 g sera ricotta, 50 g parmezanu + do dekoracji szczypta gałki muszkatołowej, semolina ok 250 g (najlepsza i najzdrowsza mąka pszenna otrzymywana z pszenicy twardej durum), sól, pieprz, świeża szałwia, 100 g masła, sok z cytryny

Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przygotowanie:
1. Ser ricotta, starty parmezan i przyprawy mieszamy 2. Na desce rozsypujemy semolinę, z sera tworzymy kulki i obtaczamy je w semolinie, będą się kleić, ale kształt nadamy im później, ważne żeby kulki były dokładnie obtoczone w semolinie, deskę z gnudi wstawiamy do lodówki na 12 godzin, nie przykrywamy, semolina wchłonie nadmiar wody z ricotty 3. Po 12 godzinach, gnudi stwardniały, można je teraz łatwo i ładnie uformować w kulki, otrzepujemy nadmiar semoliny 4. Na patelni rozpuszczamy masło, kiedy zacznie się pienić dorzucamy listki szałwii i smażymy aż staną się chrupkie, szybko zdejmujemy na ręcznik papierowy 5. Gnudi gotujemy w osolonym wrzątku ok 4 minuty, kiedy wypłyną na powierzchnię wody, natychmiast przekładamy je na rozpuszczone na patelni masło, dodajemy na patelnię również 2-3 łyżek wody oraz kilka kropel soku z cytryny 5. Podsmażamy gnudi kilka sekund, delikatnie je obracamy, przekładamy natychmiast na talerz, polewamy powstałym sosem, dekorujemy podsmażonymi listkami szałwii i starty parmezanem
Łatwe, eleganckie, aromatyczne!

Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Gnudi - włoskie kluski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów