Gnocchi
/ przepis własny, dla 3 osób/ - 500 g ziemniaków (mącznej odmiany) - 50 g mąki pszennej - 1 małe jajko - 1/2 łyżeczki solu -szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odlej je i poczekaj aż trochę ostygną. Natnij krzyżyki i ściągnij z nich skórkę, po czym przeciśnij przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki zagnieć z jajkiem, solą i mąką. Utocz 3 podłużne wałeczki i tnij na 2 cm kawałki- tak jak kopytka. Możesz nadać im dodatkowo kształt przyciskając do każdej kluski widelec. Zagotuj wodę, wrzuć i gotuj do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj z parmezanem, sosem pomidorowym, okraszone podsmażoną na oliwie z czosnkiem szynką czy skropione oliwą i posypane ziołami. Pełna dowolność :) Ja najbardziej lubię odsmażane na maśle, posypane świeżo zmielonym pieprzem, ziołami i parmezanem. Smacznego! Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________