Glasierte mokka brownies
To brownies z dodatkiem kawy, polane prostą i smakowitą pomadą czekoladowo -śmietanową. Różni się nieco od tego tradycyjnego, bo nie jest aż tak wilgotne i ciężkie, ale zapewniam, że jest przepyszne! Przepis podpatrzyłam u Aelizy i Madzi.
Glasierte mokka brownies
Składniki:
- 240g gorzkiej czekolady
- 120g masła
- 350g cukru brązowego
- 4 jajka
- 4 łyżki mocnej, przestudzonej kawy
- 200g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
Polewa:
- 120g gorzkiej czekolady
- 150g kwaśnej śmietany
Formę o wymiarach 27 x 40 cm (użyłam mniejszej) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować olejem.
Czekoladę i masło pokroić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Lekko przestudzić. Cukier zmiksować z jajkami, dodać kawę i czekoladę z masłem. Zmiksować. Dodać szczyptę soli i makę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie zmiksować, Dodać orzechy i całość wymieszać łyżką. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu lekko przestudzić, a w międzyczasie przygotować polewę. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dokładnie wymieszać ze śmietana. Polać brownie.
Smacznego!