Girandole di pizza con sardine e finocchio
... czyli zawijane, małe pizze z nadzieniem z sardynek i kopru włoskiego. Moje ulubione „antipasto”, pierwszy raz jadłam podobne u szwagierki w Kalabrii. Oczywiście sardynki z puszki można zastąpić świeżymi rybkami, wtedy "girandole" są jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
Na nadzienie:
· 100 g odsączonych sardynek z puszki· 1 mały fenkuł· 150 g sera ricotta· sól i pieprz
Wymieszać dokładnie sardynki i ricottę, dodać drobno pokrojony koper włoski, ponownie wymieszać, posolić, popieprzyć.
Na ciasto:
· 250 g mąki (najlepiej typu semola lub innej z pszenicy durum)· 10 g świeżych drożdży· pół szklanki ciepłej wody· 2 łyżki oliwy· pòł łyżeczki soli
Drożdże rozrobić w ciepłej wodzie z łyżką mąki. Po kilku minutach dodać mąkę, oliwę i sól, zacząć wyrabiać ciasto. Gdy zachodzi taka potrzeba, dodać więcej wody lub więcej mąki. Gładkie i elastyczne ciasto odstawić przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować na kształt prostokąta. Rozsmarować nadzienie, zwinąć w rulon i pociąć na plastry o grubości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 200°C przez mniej więcej 20 min.