Gęsty likier czekoladowy
Już dawno po świętach, ale coś po nich pozostało - przepis na gęsty likier czekoladowy. Bardzo prosty do przygotowania, a jednocześnie efektowny i pyszny. Jest aromatyzowany domowymi esencjami: cynamonową i migdałową, ale można zastąpić je waniliową. Likier właściwie przypomina krem, który najlepiej jeść na deser łyżeczką, zwłaszcza po wyjęciu z lodówki.
Gęsty likier czekoladowy
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 1 puszka słodzonego mleka zagęszczonego
- 200ml wódki
- 50ml spirytusu
- 2 łyżki esencji cynamonowej
- 1 łyżka esencji migdałowej
1) Roztopić czekoladę razem z mlekiem skondensowanym.
2) Wystudzić i bardzo powoli dodawać alkohol i esencje, mieszając łyżką lub trzepaczką.
3) Przelać do butelki z szeroką szyjką.
Czas przygotowania: 1/2 godziny