Garniec soczewicy
To gęsta, rozgrzewająca zupa z czerwonym winem i...pomarańczą. Smaczna, taka... inna, o ciekawej nucie. Zrobiłam inaczej niż zaleca O. Kazimierz, bo pomidory, wino i sok pomarańczowy dodałam pod koniec gotowania, ale przepis podaję bez zmian.
Smacznego i udanego weekendu Wam życzę!
/"źródło: "Klasztorne specjały. Tradycyjne potrawy Ojca Kazimierza" O. Kazimierz Józef Kmak O. Cist. wyd. Publicat/
Garniec soczewicy
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 4 ziemniaki
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki papryki w proszku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 4 pomidory
- pomarańcza
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki miodu
- natka pietruszki
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Tuż przed końcem smażenia dodać czosnek. dodać paprykę, soczewicę, chwilę smażyć, następnie dodać ziemniaki, podsmażyć. Dodać liście laurowe, bulion, wino oraz pomidory pokrojone w kostkę (razem z sokiem). Pomarańczę wymyć, sparzyć i zetrzeć skórkę z połowy owocu, a następnie wycisnąć sok. Około 1/4 szklanki soku wlać do wywaru i dodać skórkę.
Całość gotować po przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka. doprawić solą, pieprzem i miodem. Bezpośrednio przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!