Galette - rustykalna tarta z jezynami
Galette to najlatwiejsze kruche ciasto z owocami,rodzaj tarty do ktorej nie potrzebujesz foremki.Odrecznie uformowany brzeg ciasta swietnie wyglada,a jeszcze lepiej smakuje. Srodek wypelniony mieciutkimi aromatycznymi owocami i chrupiacy brzeg skusi kazdego lakomczucha.Kruche ciasto jest idealne,nawet przy tak wilgotnych owocach jak jezyny nie nasiaka wilgocia.Jedyny warunek,musisz poczekac,az ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroic .Pracy przy nim niewiele,a efekt koncowy pyszny. Bardzo polecam.
Skladniki:
250 g maki - uzylam orkiszowej 630
60 g cukru pudru
125 g masla
1 jajo M
szczypta soli
jezyny-okolo 500 g
1-2 brzoskinie -opcjonalnie
dodatkowo 2-3 lyzki cukru
2-3 lyzki mleka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- make wymieszac z cukrem pudrem i szczypta soli.Dodac pokrojone w kawaleczki zimne maslo i rozetrzec miedzy palcami,jeszcze lepiej w robocie na "mokry piasek".Dodac jajko i zagniesc do polaczenia skladnikow w zgrabna kule.Odlozyc do lodowki na 30 minut
- umyc,odszypulkowac i osuszyc na papierowym reczniku jezyny
- rozwalkowac schlodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubosci 0,5 cm na ksztalt okregu o srednicy okolo 35 cm.Brzegi nie moga byc rozwalkowane za cienko,bo przy zakladaniu popekaja
- na ciasto wysypac jezyny,brzegi ciasta zalozyc na owoce.Jezyny posypac cukrem,a brzeg ciasta posmarowac mlekiem i rowniez posypac cukrem.Pod jezyny mozna rozlozyc warstwe z pokrojonych w polplasterki brzoskwin.Na zdjeciu oba warianty.
- ciasto piec w 200°C 25-30 minut do zezlocenia brzegow
ZYCZE SMACZNEGO !