Galaretka śliwkowo-cytrynowa
Śliwek jeść nie lubię, za to ciasto, czy deser w którym grają pierwsze skrzypce owszem. Tak więc, z kilku przyniesionych śliwek z babcinej działki postanowiłam zrobić galaretkę.
Składniki (2 szklanki): 250g śliwek węgierek 1/2 soku z cytryny 80g cukru 3 łyżeczki żelatyny 100ml gorącej wody + koraliki cukrowe do ozdoby
Do rondelka wrzucamy poprzekrawane śliwki (wcześniej usuwamy z nich pestki), cukier oraz sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy co jakiś czas mieszając, aż owoce nie zaczną się rozpadać. Następnie przecedzamy owocową masę przez sitko by pozbyć się skórek i przetrzeć miąższ.
W 100ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dodajemy ją do owocowej masy i dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do szklanek i chłodzimy. Przed podaniem możemy ozdobić cukrowymi perełkami.
Składniki (2 szklanki): 250g śliwek węgierek 1/2 soku z cytryny 80g cukru 3 łyżeczki żelatyny 100ml gorącej wody + koraliki cukrowe do ozdoby
Do rondelka wrzucamy poprzekrawane śliwki (wcześniej usuwamy z nich pestki), cukier oraz sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy co jakiś czas mieszając, aż owoce nie zaczną się rozpadać. Następnie przecedzamy owocową masę przez sitko by pozbyć się skórek i przetrzeć miąższ.
W 100ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę, a następnie dodajemy ją do owocowej masy i dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do szklanek i chłodzimy. Przed podaniem możemy ozdobić cukrowymi perełkami.