Galaretka rabarbarowa
W takie upały jak dziś mam ochotę tylko na desery w wersji zimnej.
Taką galaretkę możesz podać w pucharkach, możesz posmarować nią sernik na zimno. Albo wykorzystać do owsianki, tak jak ja to zrobiłam.
Składniki:
500 g świeżego, jak najbardziej różowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę
80 g cukru
3 łyżeczki żelatyny w proszku
3 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Zalej żelatynę zimną wodą i zamieszaj. Odstaw do napęcznienia.
- Rabarbar i cukier umieść w garnku (można dolać trochę wody na dno) i podgrzewaj, do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień i gotuj, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę.
- Lekko podgrzej napęczniałą żelatynę (podgrzewaj tylko chwilkę, do momentu rozpuszczenia. Jeśli ją zagotujesz to straci swoje żelujące właściwości.) Dodaj ją do rabarbarowego musu i wymieszaj dokładnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Przelej do pucharków, lub zalej taką galaretką np sernik.