Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa

W takie upały jak dziś mam ochotę tylko na desery w wersji zimnej.

Taką galaretkę możesz podać w pucharkach, możesz posmarować nią sernik na zimno. Albo wykorzystać do owsianki, tak jak ja to zrobiłam.

Zdjęcie - Galaretka rabarbarowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Galaretka rabarbarowa

Składniki:

500 g świeżego, jak najbardziej różowego rabarbaru, pokrojonego w kostkę

80 g cukru

3 łyżeczki żelatyny w proszku

3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Zalej żelatynę zimną wodą i zamieszaj. Odstaw do napęcznienia.
  2. Rabarbar i cukier umieść w garnku (można dolać trochę wody na dno) i podgrzewaj, do momentu zagotowania i rozpuszczenia się cukru. Zmniejsz ogień i gotuj, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie. Zdejmij z palnika i zmiksuj na gładką masę.
  3. Lekko podgrzej napęczniałą żelatynę (podgrzewaj tylko chwilkę, do momentu rozpuszczenia. Jeśli ją zagotujesz to straci swoje żelujące właściwości.) Dodaj ją do rabarbarowego musu i wymieszaj dokładnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Przelej do pucharków, lub zalej taką galaretką np sernik.

Kategorie przepisów