Fusilloni z dyniowym pesto

Fusilloni z dyniowym pesto

Zdjęcie - fusilloni z dyniowym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dyniowe pesto to coś, co nęciło mnie, nęciło, nęciło... aż znęciło. Pyszne jest, niepotrzebnie zwlekałam z jego zrobieniem. Po powrocie z Gruzji wzięło mnie na lżejsze dania - a zatem nadarzyła się okazja. No to siup. Zdrowe toto, smakowite, no i w kolorze rozświetlającym jesienne ciemności. Mamy tu koncentrację superfoodów: dynię, czosnek, pestki słonecznika
i szałwię. Czyli można, a nawet trzeba się bezkarnie obżerać. Z makaronem smakuje wybornie, ale można je też na przykład z krakersami, grzankami czy... czym innym i czym kto lubi, także jako dip do maczania pokrojonych w fit-słupki warzywek.
Przygotujmy:
200 ml puree z pieczonej dyni
6 łyżek pestek słonecznika
łyżkę oliwy
sól, pieprz, gałkę muszkatołową i chili - do smaku
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
ząbek czosnku (opcjonalnie)
2 łyżki tartego parmezanu (tylko dla NieAlergików)
oraz: opakowanie makaronu fusilloni (lub innego)


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i zblenderować (niezbyt dokładnie, niech pesto ma "fakturę") z puree dyniowym oraz oliwą i przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać przyprawy do smaku, wymieszać. Podgrzać pesto na patelni, dodać makaron (NieAlergicy teraz dodają parmezan), wymieszać i podgrzewać całość, mieszając od czasu do czasu, aż będzie bardzo ciepła. Podawać danie posypane szałwią lub prażonymi pestkami słonecznika.

Kategorie przepisów