Fusilli z tuńczykiem i pomidorami

miska gotowanego makaronu fusilli - kolorowego

 

puszka pomidorów włoskich bez skóry - mogą być świeże ale trzeba je obrać ze skóry

 

4 ząbki czosnku

 

oliwa z oliwek

 

sol do smaku

 

bazylia

 

garść czarnych oliwek

 

łyżka kaparów

 

puszka tuńczyka w oliwie

 

Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski. Zrobić sos: pomidory zmiksować, ale nie zupełnie na miazgę. Dodać do nich łyżkę albo dwie oliwy, posolić, dosypać bazylii. Dokładnie wymieszać i dorzucić rozgniecionego czosnku.

 

Sosem polać makaron, dorzucić oliwki i kapary. Wszystko wymieszać dokładnie i wstawić na godzinę do lodówki. Na przechłodzonym makaronie rozłożyć osączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka. Posypać bazylią i gotowe.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy