Fusilli z tuńczykiem i pomidorami
miska gotowanego makaronu fusilli - kolorowego
puszka pomidorów włoskich bez skóry - mogą być świeże ale trzeba je obrać ze skóry
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sol do smaku
bazylia
garść czarnych oliwek
łyżka kaparów
puszka tuńczyka w oliwie
Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski. Zrobić sos: pomidory zmiksować, ale nie zupełnie na miazgę. Dodać do nich łyżkę albo dwie oliwy, posolić, dosypać bazylii. Dokładnie wymieszać i dorzucić rozgniecionego czosnku.
Sosem polać makaron, dorzucić oliwki i kapary. Wszystko wymieszać dokładnie i wstawić na godzinę do lodówki. Na przechłodzonym makaronie rozłożyć osączonego z oliwy i rozdrobnionego tuńczyka. Posypać bazylią i gotowe.