Fusilli z buraczanym pesto i duszona cukinia

Fusilli z buraczanym pesto i duszona cukinia

Makarony sa podstawa naszego domowego menu- chociaz przyznam, ze bywa to nieco uciazliwe dla mojego polskiego podniebienia-to ze wzgledu na duza ilosc roznorodnych warzyw bardzo je polubilam .

Fakt ,ze codziennie musi byc "pasta" zmusza mnie do poszukiwania nowosci w tym temacie - wiec dzisiaj makaron - pesto z burakow cukinia krojona w dlugie paski duszona al dente na patelni z orzechami.

Trzeba przy tej okazji wiedziec,ze Wlosi raczej slabo znaja czerwone buraczki- w mojej wloskiej rodzinie ( przed moim przybyciem ) nigdy ich nie jadano- wiec zaskoczenie !

Skoro buraczek to takie polskie warzywo- warto wyprobowac ten przepis-polecam!

Zapraszam!

Zdjęcie - Fusilli z buraczanym pesto i duszona cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fusilli z buraczanym pesto i duszona cukinia

Przepis na 4 porcje

. 500 gr makaronu fusilli ( duze swiderki )

. 3 srednie podgotowane zimne buraczki

. 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju slonecznikowego

. 1 maly zabeczk czosnku

. kilka orzechow wloskich

. 1 lyzki startego parmigiano ( twardy wloski ser )

. sol

ponadto

. 2 srednie cukinie

. 1 lyzka masla

. kilka pokruszonych drobno wloskich orzechow

. sol i pieprz

Wykonanie

. do osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy na wolnym ogniu

- do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone buraki,orzechy obrany czosnek,parmigiano olej i sol

- za pomoca blendera miksujemy wszystkie skladniki na jednolita mase

- na patelni rozpuszczamy maslo wrzucamy zmielone orzechy i pokrojone w cieniutkie paski cukinie

- mieszamy i dusimy ok.3 minut- cukinia ma byc lekko twarda ( al dente )

- ugotowany makaron odcedzamy i przekladamy do garka - dodajemy do niego buraczane pesto przyprawiamy do smaku pieprzem i sola

- porcje czerwonego makaronu wykladamy na talerz na to paseczki cukinii - calosc posypujemy startym parmigiano

Smacznego!

Kategorie przepisów