Fusilli tre colori con zucchine e pomodori

Fusilli tre colori con zucchine e pomodori

                       Kupiłam sobie tricolorki dziś :) A tak! Bo troszkę pozazdrościłam Makaroniarom i też mi się takiego makaronu zachciało - trójkolorowego i koniecznie świderkowatego, bo taki ładny. Miałam się pochwalić jak mi coś fajnego do głowy przyjdzie. To właśnie się chwalę :) Nie wiem, czy Wam się spodoba, ale było pysznie, pachnąco i po włosku czyli dokładnie tak jak lubię. No i dodatkowo trochę mi się w tytule zrymowało ;)

Zdjęcie - Fusilli tre colori con zucchine e pomodori  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*makaron fusilli z pszenicy durum z dodatkiem pomidorów i szpinaku (lub jakikolwiek inny)

*1 ząbek czosnku

*1 cukinia

*1 większy pomidor

*łyżeczka kaparów

*5 ząbków czosnku marynowanego z pesto

*kilka kostek sera feta

*1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

*oliwa extra vergine

*sól, pieprz

 

Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Obrać czosnek i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Dusić do miękkości (moja nie była zupełnie miękka, lubię ją czuć), dodać pokrojone w kostkę pomidory, następnie kapary i łyżeczkę koncentratu pomidorowego (można pominąć). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu dodać kilka kostek sera feta.

Makaron wymieszać z warzywami.
Smacznego :)

 

Kategorie przepisów