Fusilli con Funghi Portobello
Portobello czyli większe pieczarki brunatne, już od jakiegoś czasu dostępne z polskich upraw. Młoda odmiana jasnego koloru znana jest pod nazwą Crimini. Nie należy przechowywać ich dłużej niż 5 dni oraz myć bezpośrednio przed smażeniem / grillowaniem, tracą wtedy aromat. Ze względu na wielkość i konsystencję, mogą być używane jako zamiennik hamburgera w potrawach wegetariańskich. Dziś u Wojciecha w daniu z makaronem.
Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i podsmażyć pokrojone grzyby do zrumienienia, pod koniec dodać sól, pieprz i chili, następnie posiekaną nać pietruszki, wymieszać dokładnie i zalać winem. Kiedy wino prawie całkowicie wyparuje, dodać śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować z dodatkiem oliwy, odsączyć i przełożyć do sosu grzybowego, wymieszać i przełożyć na talerz, posypać startym serem.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 200g makaronu fusilli lub penne
- lampka wina białego wytrawnego
- 200g grzybów portobello
- natka pietruszki
- mały kubek śmietany 18%
- parmezan lub podobny ser twardy
- sól, pieprz, chili
- oliwa, masło
Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i podsmażyć pokrojone grzyby do zrumienienia, pod koniec dodać sól, pieprz i chili, następnie posiekaną nać pietruszki, wymieszać dokładnie i zalać winem. Kiedy wino prawie całkowicie wyparuje, dodać śmietanę. Wymieszać i zdjąć z ognia.
Makaron ugotować z dodatkiem oliwy, odsączyć i przełożyć do sosu grzybowego, wymieszać i przełożyć na talerz, posypać startym serem.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));