Frytki z selera z sosem chilli

Frytki z selera z sosem chilli
Zdjęcie - Frytki z selera z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Frytki z selera z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Frytki z selera z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Frytki z selera z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Frytki z selera z sosem chilli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 350 g korzenia selera
  • 150 g czerwonej papryki
  • 150 ml wody
  • 100 ml octu
  • 70 g cukru
  • 40 ml oleju Oliwier z oliwą z oliwek
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 papryczki chilli
  • 2-cm kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Przygotowanie

Obie papryki kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy posiekany czosnek, cukier i imbir. Gotujemy, aż papryka zmięknie.

Dodajemy ocet i doprawiamy do smaku solą.

Dodajemy rozprowadzoną w 150 ml zimnej wody skrobię i mieszamy do uzyskania lekko żelowej konsystencji. Gotujemy kolejne 5 minut.

Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

Seler obieramy i kroimy w słupki jak na frytki. Obtaczamy Oliwierem i układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Pieczemy w temp. 200ºC przez 15 minut lub do chwili, aż będą złociste i przyrumienione.

Frytki przekładamy na talerze i podajemy z sosem chili.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów