Frittata z serem Camembert
Dzień wolny to wspaniały moment na przygotowanie śniadania na które zwykle w dni pracujące nie mamy czasu. Zamiast zjeść na szybko, delektujemy się wówczas różnymi specjałami , które są troszkę bardziej pracochłonne. Dziś po raz kolejny zapraszamy do wypróbowania boskiej frittaty z serem camembert, duszonym porem oraz dymkami. Smacznego :-)
Frittata z serem camambert
Frittata ma to do siebie, że jest dość szybka w przygotowaniu i można ją oczywiście przyrządzić z ulubionymi składnikami, wedle uznania. Jajecznica w formie placka z warzywami, serem, bekonem czy innymi dodatkami stanowi syte i pyszne śniadanie.
Porcja: 2 Czas przygotowania: 15-20 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 1 por
- 150 g sera Camembert
- dymka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pora myjemy i kroimy na plasterki, następnie dusimy na oleju na lekko rozgrzanej patelni kilka minut. W między czasie roztrzepujemy jajka , doprawiamy je solą i pieprzem a następnie wlewamy je na patelnię. Przykrywamy pokrywką i dusimy na malutkim ogniu. Gdy frittata jest już prawie gotowa (czyli jajka się niemalże całkowicie zetną) kładziemy na górę pokrojony ser pleśniowy oraz dymki w całości. Przykrywamy i dusimy jeszcze kilka minut. Gotowe!