Frittata z makaronem i groszkiem
Frittata z makaronem to świetny pomysł na pożywne śniadanie, albo lunch. Smakuje bowiem świetnie na ciepło, od razu po przyrządzeniu, ale niczego nie brakuje jej także na zimno. Plusem tego dania jest też to, że nie potrzebujemy do niej już nic innego. No, może kilka świeżych warzyw, ale tu z pomocą przyjdzie nam słodki pomidor, albo kilka liści chrupkiej sałaty. I jesteśmy w raju!
Jest to też dobry sposób na wykorzystanie resztek makaronu lub warzyw, bo wprawdzie moja wersja występuje z groszkiem, jednak nie tylko z nim będzie pyszna. Tak więc naturalnie okazuje się, że taka frittata z makaronem będzie także idealnym daniem kolacyjnym. Cała rodzina będzie najedzona i nic się nie zmarnuje..
Po kolacji został kawałek frittaty z makaronem? Nic nie szkodzi. Zapakuj ją do śniadaniówki. Ktoś na pewno się ucieszy znajdując ją tam w porze drugiego śniadania.
Pamiętam, że gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła omlet przypominający właśnie włoską frittatę. Ta babcina nie była zapiekana w piekarniku, ani posypana serem, ale poza tym niczym się nie różniła. Uwielbiałam tę przypieczoną od spodu skórkę i wilgotny wierzch. Babcia najczęściej robiła ją na plastrach wiejskiej słoniny. Za tą częścią akurat nie przepadałam, chociaż sam wytopiony z niej tłuszcz sprawiał, że danie miało swój niepowtarzalny smak. Wszystkie kawałki skrupulatnie układałam na brzegu talerza ku irytacji babci. Chyba do dzisiaj mogłabym tak robić… Babciny omlet jednak wciąż wspominam, bo ostatecznie bardzo go lubiłam.
Frittata z makaronem i groszkiem
Pyszne i proste danie na każdą porę dnia. Świetny sposób na wykorzystanie resztek makaronu i warzyw.
Czas przygotowania: 10 minutes Czas gotowania: 20 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Potrawy z jajek
Słowa kluczowe: groszek, jajka, makaron, parmezan
Porcji: 4 porcje
Składniki
- 5 sztuk jajek dużych
- 200 g makaronu u mnie calamari
- 120 g groszku mrożonego
- 100 g parmezanu lub granapadano
- 200 ml mleka
- tymianek 2-3 gałązki lub 1/4 łyżeczki suszonego
- 20 ml oliwy
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie krok po kroku
- Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu lub użyj ugotowanego wcześniej.
- Jajka rozmąć z mlekiem w misce. Nie ubijaj zbyt mocno. Dodaj ugotowany i wystudzony makaron oraz groszek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę.
- Na średnio rozgrzaną patelnię wylej masę jajeczną i smaż potrząsając patelnią aż masa się zestali niemal w całości. W połowie czasu smażenia możesz przykryć patelnię pokrywką lub kawałkiem pergaminu.
- Rozgrzej piekarnik na funkcji grill do 250 stopni C.
- Prawie zestaloną frittatę, zrumienioną od spodu posyp startym parmezanem.
- Wstaw pod rozgrzany grill na około 5-10 minut lub do momentu aż ser się roztopi.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!