Francuskie chusteczki nadziewane grzybami
przepis:
.
1 arkusz ciasta francuskiego
30 dag mrożonych grzybów ( podgrzybki obgotowane przed mrożeniem)
1 cebula czerwona
kawałek pora
1 łyżeczka posiekanego tymianku
6 łyżek tartego sera grana padano
sól, pieprz
1 łyżka oleju
Grzyby rozmrozić.
Cebulę i pora pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i pora, dodać grzyby. Chwilę razem podsmażać, dodać sól, pieprz, tymianek, podlać wodą i dusić ok. 15 min. Woda powinna odparować z grzybów.
Grzyby ostudzić.
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty (10x10 cm).
Na każdy kawałek ciasta położyć trochę sera i grzyby. Ciasto złożyć w chusteczkę, posmarować rozbitym jajkiem, posypać serem i tymiankiem.
Piec w temp. 300º C ok. 20 min.