Francuska zupa cebulowa
Zupa cebulowa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej i jednocześnie jedno z najpyszniejszych. To oczywiście subiektywna opinia, wynikająca z mojego zamiłowania do zup, które królują w mojej kuchni przez cały rok, a zimą jeszcze częściej. Trudno szukać drugiej zupy o tak ciekawym i intensywnym smaku. Są różne przepisy na jej przygotowanie i nie pierwszy raz pojawia się na blogu. Jeśli zdecydujecie się ją przygotować, koniecznie podlejcie ją sporą ilością białego wina i dodajcie kilka gałązek świeżego tymianku. Gwarantuję że będzie pyszna!
Składniki:
12 cebul, pokrojonych w piórka
45 g masła
2 łyżki oliwy
15 g mąki pszennej
250 ml białego wytrawnego wina
1,5 litra bulionu
2 liście laurowe
2 gałązki tymianku
bagietka
100 g sera, startego na tarce o grubych oczkach
świeżo mielony pieprz
świeżo mielona sól
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojone cebule i gałązki tymianku. Smażymy na dość mocnym ogniu przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, brązowy kolor, bardzo często mieszając.
Następnie dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, prażymy przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalewamy winem, a kiedy wyparuje dodajemy bulion, mieszamy. Dodajemy 1 liść laurowy. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kromki bagietki opiekamy w tosterze. Po zdjęciu garnka z ognia do zupy dodajemy świeżo mielony pieprz i sól.
Zupę rozlewamy do małych naczyń żaroodpornych. Na powierzchni zupy kładziemy upieczoną kromkę bagietki i posypujemy startym serem.
Rozgrzewamy piekarnik, wybierając opcję grill i wkładamy do niego naczynia z zupą.
Zupę podajemy, gdy ser się rozpuści i zarumieni.