Foo yung z szynką i selerem naciowym
To taka chińska wersja naszego omletu. Dużym plusem mojego dzisiejszego pysznego śniadania była chrupiąca szynka i seler naciowy, który wprost uwielbiam. Dodatek sosu sojowego również sprzyja podniesieniu walorów smakowych. Omlet trochę mi się poszarpał przy przewracaniu ale nijak to nie wpłynęło na smak. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 dymki
- 2 łodygi selerea naciowego
- 50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć szynkę oraz selera. Dodać sos sojowy, cukier i sól. Dodać ubite jajka i smażyć aż się zetną z jednej strony. Przewrócić na drugą stronę. Ja złożyłam tak jak polskiego omleta bo przewrócenie okazało się zbyt trudne, wręcz niemożliwe.
Smacznego:)