Foo yung z szynką i selerem naciowym

Foo yung z szynką i selerem  naciowym

To taka chińska wersja naszego omletu. Dużym  plusem mojego dzisiejszego pysznego śniadania była chrupiąca szynka i seler naciowy, który wprost uwielbiam. Dodatek sosu sojowego również sprzyja podniesieniu walorów smakowych. Omlet trochę mi się poszarpał przy przewracaniu ale nijak to nie wpłynęło na smak. Przepis pochodzi z książki 1000 klasycznych potraw Kuchnia chińska i jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji.

Zdjęcie - Foo yung z szynką i selerem  naciowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 dymki
  • 2 łodygi selerea naciowego
  • 50 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka

Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć szynkę oraz selera. Dodać sos sojowy, cukier i sól. Dodać ubite jajka i smażyć aż się zetną z jednej strony. Przewrócić na drugą stronę. Ja złożyłam tak jak polskiego omleta bo przewrócenie okazało się zbyt trudne, wręcz niemożliwe.

Smacznego:)

Kategorie przepisów