Focaccia
Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Zrobiłam z oliwkami i pomidorkami
koktajlowymi. Focaccię można jeść na ciepło, lub na zimno.
Można ją zajadać z ulubionym sosem, oliwą z oliwek, lub pesto.
Podałam z pesto z czosnku niedźwiedziego.
Składniki:
200 g. ciepłej wody
10 g. drożdży
1/3 łyżeczki cukru
350 g. mąki pszennej tortowej
1 płaska łyżeczka soli
20 g. oliwy z oliwek
Dodatkowo:
pomidorki koktajlowe
oliwki
Wykonanie:
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać drożdże i cukier.
Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Następnie dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek.
Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.
Ciasto przełożyć do czystej misy wysmarowanej oliwą.
Wierzch ciasta też nasmarować oliwą.
Misę nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozciągnąć na kształt blaszki, delikatnie nasmarować oliwą
i ponownie nakryć ściereczką.
Odstawić na godzinę do napuszenia. Po tym czasie w cieście zrobić palcami wgłębienia.
Do środka powkładać połówki pomidorków i oliwki.
Zostawić jeszcze na 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25-30 minut.