Focaccia z papryczkami jalapenos

Focaccia z papryczkami jalapenos

Zdjęcie - Focaccia z papryczkami jalapenos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja focaccia z papryczkami jalapenos przeszła dość długą drogę zanim trafiła na stronę. Nie jestem debiutantką jeśli chodzi o wypiekanie pieczywa, więc robię to raczej mechanicznie. Kilka składników, zagniatanie, wyrastanie, zagniatanie, wyrastanie i tak w kółko. Ale po latach raczej wszystko mam pod kontrolą. Raczej.

Zagniotłam moją focaccię kilka dni temu. Zostawiłam ją do pierwszego wyrośnięcia. Pomyślałam sobie, że ciasto nie wyrosło tak jak powinno, ale uznałam, że może do końca nie pamiętałam jak wyglądało wcześniej. Gdy zostawiłam je do drugiego wyrośnięcia znowu miałam takie wrażenie. No cóż, na pewno „ruszy” w piekarniku. Znowu nic. Aż w końcu uświadomiłam sobie, że zapomniałam dodać drożdży! Na wyrastanie czekałabym pewnie latami.

Zdjęcie - Focaccia z papryczkami jalapenos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo lubię robić pieczywo typu focaccia, zawsze znika w ekspresowym tempie (jeśli uda mi się nie zapomnieć o drożdżach). Tym razem mam wersję dla wytrwałych- z papryczkami jalapenos. Uwielbiam dodawać je gdzie tylko mogę. Ich ostro- kwaśny posmak wzbogaca wiele potraw. Nie da się ukryć jednak, że dla wielu osób są one po prostu za ostre. Jeśli jednak lubicie je tak jak ja, z pewnością pokochacie tę fociaccię.

Focaccia z papryczkami jalapenos Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. 30 min. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 50 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • 35 g oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 200 ml wody
  • 20 plastrów papryczek jalapeno z zalewy

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza wodą i papryczkami.
  2. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a po jej osiągnięciu jeszcze kilka minut.
  3. Umieść ciasto w misce, przykryj warstwą folii aluminiowej i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  4. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto z miski. Ceramiczną, prostokątną formę natłuść oliwą i wyłóż nią ciasto.
  5. W cieście równomiernie „zatop” kawałki papryczek. Odstaw pod materiałową szmatką do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 20 minut aż lekko zbrązowieje.
  8. Przed podaniem możesz jeszcze dodatkowo skropić oliwą lub posmarować Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

3.1.09

Kategorie przepisów