Focaccia z karmelizowaną cebulą

Focaccia z karmelizowaną cebulą

Zdjęcie - Focaccia z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio, gdy siedziałam we włoskiej restauracji do obiadu podano Focaccie. Miałam pewne postanowienie, żeby nie jeść pieczywa, ale chciałam spróbować tylko odrobinę. Skończyło się na zjedzeniu całego koszyczka, bo była taka pyszna;)

Zamarzyłam o swojej, mocno nasiąkniętej oliwą. Udało mi się ją odtworzyć (niestety, bo znowu nie mogę się powstrzymać). Dodatek karmelizowanej cebuli sprawia, że ta Focaccia idealnie trafia w moje kubki smakowe. Najbardziej lubię maczać ją w oliwie i occie balsamicznym i właśnie tak wygląda dla mnie śniadanie idealne;)

Zdjęcie - Focaccia z karmelizowaną cebulą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia z karmelizowaną cebulą

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ciepła woda
  • 1 mała biała cebula
  • 1 łyżka brązowego cukru
  1. Zacznij od przygotowania cebuli. Obierz ze skórki i poszatkuj w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę na rozgrzany tłuszcz. Smaż aż się zeszkli. Dodaj 1 łyżkę brązowego cukru i 2 łyżki wody. Smaż aż woda wyparuje i cebula stanie się lepka. Odłóż do ostygnięcia.
  2. Połącz ze sobą w misce/na blacie mąkę, cukier, drożdże, sól i wystudzoną karmelizowaną cebulę. Powoli wlewaj oliwę i zagniataj ciasto.
  3. Po wykorzystaniu już oliwy przewidzianej w przepisie, zacznij dolewać ciepłą wodę. Dolewaj powoli i zagniataj ciasto aż stanie się elastyczne, w konsystencji przypominające ciepłą plastelinę, nie klejące się do rąk.
  4. Ciasto o takiej konsystencji włóż do miski, przykryj materiałową szmatką lub owiń folią do żywności i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aby podwoiło objętość.
  5. Po upływie tego czasu przełóż ciasto do prostokątnej formy wysmarowanej tłuszczem. Rękami ugnieć ciasto, aby pokryło równomiernie formę na całej długości i co kilka centymetrów zrób palcami charakterystyczne dziurki.
  6. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw jeszcze na 45 minut w ciepłe miejsce.
  7. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  8. Po upływie czasu wyrastania wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut.
  9. Daj ciastu ostygnąć.

Kategorie przepisów