Focaccia z figami

Focaccia z figami

Zdjęcie - Focaccia z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Pod koniec września na straganach pojawiają się świeże figi. Te malownicze owoce są nie tylko fotogeniczne, ale też soczyste i po prostu pyszne. Niestety sezon trwa dosyć krótko, dlatego trzeba się nimi cieszyć, póki są!

Świetnie smakują na surowo, ale także krótko zapieczone. Można je wykorzystać do upieczenia płaskiego chlebka włoskiego, czyli focacci, Wystarczy plasterki owoców położyć na wyrośniętym cieście i lekko przycisnąć.

Focaccię można dodatkowo skropić przed włożeniem do pieca oliwą, będzie bardziej rumiana i nabierze dodatkowo smaku

Zdjęcie - Focaccia z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Focaccia z figami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Focaccia z figami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 550
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 330 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 świeże figi

Przepis

  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut, zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
  2. Prostokątną formę skrapiamy oliwą (u mnie wymiary 24x34 cm). Ciasto delikatnie rozciągamy i pokrywamy nim powierzchnię formy, przykrywamy na 30 minut.
  3. Podrośniętą focaccię dekorujemy plastrami świeżych fig, skrapiamy oliwą, pomiędzy owocami robimy małe wgłębienia palcem. Wkładamy formę do rozgrzanego piekarnika
  4. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż będzie rumiana.
  5. Upieczoną focaccią wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów