Focaccia z czereśniami
Sezon na czereśnie rozpoczęty! Warto w pełni go wykorzystać i zajadać się nimi na różne sposoby. Najlepsze wiadomo - surowe i najlepiej prosto drzewa.
Z powodzeniem możesz też
wykorzystać czereśnie do przygotowania smacznego deseru.
Proponuję prosty placek z czereśniami, a`la włoska focaccia. Tym razem focaccia w wersji na słodko. Ciasto jest ciekawe, bo z dodatkiem serka i tym razem nie rośnie na drożdżach.
Składniki:
300 g mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g cukru pudru/ksylitolu
1 szczypta soli
1 łyżka cukryu waniliowego
150 g twarogu/serka Philadelphia
80-100 ml mleka
3 łyżki oleju
400-500 g czereśni
1 białko
rozmaryn
cukier perłowy
Wykonanie:
- mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do misy robota, dodać sól, cukier waniliowy, ser, mleko, olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ilość mleka zależy od wilgotności twarogu, także lepiej nie wlewać od razu całości. Ja zużyłam tylko 80 ml mleka. Zawinąć w folię i odstawić na 1 godzinę do lodówki
- czereśnie umyć i odpeskować
- nastawić piekarnik na 180`C
- rozwałkować placek na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. Rozwałkować od razu na papierze do pieczenia. Przenieść placek na blachę do pieczenia, cienko posmarować roztrzepanym białkiem. Rozłożyć na cieście czereśnie lekko wciskajac je w ciasto. Posypać posiekanym rozmarynem i cukrem perłowym
- piec na środkowej szynie około 40 minut. Brzegi powinny się lekko zbrązowić. Studzić na kratce