Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem

Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem

Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli lubicie połączenie owoców z mięsem to powinna Wam się spodobać brzoskwiniowo-boczkowa kombinacja. Postanowiłam, że będą to główni bohaterzy kolejnej focacci. Ciasto z wierzchu dodatkowo posypałam pod koniec pieczenia mozzarellą. A chlebek serwowałam z miętą. Wyszło wakacyjnie i smakowicie ?

Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 400 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwa - 1 łyżka
  4. suszonych drożdży instant - 7 g
  5. letniej wody - 250 ml
  6. brzoskwinie - 2 szt.
  7. plastry boczku - 3 szt.
  8. tartego sera - 5 łyżek
  9. listków świeżej mięty - 10 szt.

Potrzebne narzędzia:

  1. forma żaroodporna
  2. misa
  3. ściereczka
  4. waga kuchenna

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu przez przeciągów na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy (skropionej oliwą). Przykrywamy na 30 minut.
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami brzoskwini i plasterkami boczku.
5. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą maślany smak

Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów