Focaccia z brzoskwiniami i boczkiem
Jeśli lubicie połączenie owoców z mięsem to powinna Wam się spodobać brzoskwiniowo-boczkowa kombinacja. Postanowiłam, że będą to główni bohaterzy kolejnej focacci. Ciasto z wierzchu dodatkowo posypałam pod koniec pieczenia mozzarellą. A chlebek serwowałam z miętą. Wyszło wakacyjnie i smakowicie ?
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniej wody - 250 ml
- brzoskwinie - 2 szt.
- plastry boczku - 3 szt.
- tartego sera - 5 łyżek
- listków świeżej mięty - 10 szt.
Potrzebne narzędzia:
- forma żaroodporna
- misa
- ściereczka
- waga kuchenna
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę, sól, drożdże. Wlewamy letnią wodę, wyrabiamy ciasto 5 minut, aż będzie elastyczne.
2. Ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu przez przeciągów na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozciągamy i przekładamy do żaroodpornej formy (skropionej oliwą). Przykrywamy na 30 minut.
4. W wyrośniętym cieście robimy dziurki, wierzch dekorujemy plastrami brzoskwini i plasterkami boczku.
5. Focaccię wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.
Upieczoną focaccię podajemy ze Smakowitą maślany smak