Focaccia śródziemnomorska
Nigdy nie ukrywam, że focaccia to jeden z moich ulubionych chlebowych wypieków. Uwielbiam jej soczystość, którą osiągamy przez dodanie oliwy z oliwek oraz to, że jest świetnym polem do eksperymentów z dodatkami. Zdecydowanie najlepsza jest zaraz po upieczeniu, rwana palcami. Niestety u mnie w takiej formie zwykle znika w całości:)
Tę zagniatałam podczas spotkania z przyjaciółką i obietnica spróbowania ciepłej focacci przetrzymała ją u mnie do późnych godzin nocnych:)
Tym razem postawiłam na dodatki, które nazwałam „śródziemnomorskimi”, gdyż moja wyobraźnia kieruje mnie właśnie w te rejony gdy myślę o suszonych pomidorach, paprykach, oliwkach i pysznej oliwie z oliwek.
Focaccia śródziemnomorska Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 45 mins Porcje: 1 Składniki- 470 g mąki pszennej
- 1, 5 łyżeczki drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz
- 25 ml oliwy
- 70 g zielonych wydrylowanych oliwek z zalewy
- pół czerwonej papryki
- 100 g suszonych pomidorów z zalewy (ok. 10 sztuk)
- ok. 200 ml ciepłej wody
- Paprykę przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Poszatkuj ją na małe kawałki i to samo zrób z suszonymi pomidorami i oliwkami. Wrzuć je do dużej miski.
- Do tej samej miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Przypraw kilkoma przekręceniami młynka z pieprzem.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Gdy się połączy powinno mieć jednolitą, lecz trochę lepką konsystencję. Jeśli przez to, że się lepi trudno ci się zagniata, podsypuj ręce mąką.
- Zagniataj przez kilka minut. Wsadź ciasto do miski, a miskę przykryj folią aluminiową. Całość odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (ok. 1,5 godziny
- Wyjmij wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Zagnieć kilka razy i umieść w prostokątnej blaszce wysmarowanej tłuszczem (aby ciasto się nie przykleiło).
- Wypełnij równomiernie naczynie ciastem. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Gdy focaccia ponownie wyrośnie, zrób co parę centymetrów charakterystyczne dziurki, posmaruj górę oliwą(używając pędzelka, lub oliwy w sprayu) i wsadź do piekarnika na ok 30 minut.
- Aby sprawdzić czy jest gotowa wsadź w nią wykałaczkę i sprawdź czy przykleiło się do niej ciasto. Jeśli tak, focaccia wymaga jeszcze chwili pieczenia. Jeśli wychodzi czysta, focaccia jest gotowa.