Focaccia śródziemnomorska

Focaccia śródziemnomorska

Zdjęcie - Focaccia śródziemnomorska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie ukrywam, że focaccia to jeden z moich ulubionych chlebowych wypieków. Uwielbiam jej soczystość, którą osiągamy przez dodanie oliwy z oliwek oraz to, że jest świetnym polem do eksperymentów z dodatkami. Zdecydowanie najlepsza jest zaraz po upieczeniu, rwana palcami. Niestety u mnie w takiej formie zwykle znika w całości:)

Tę zagniatałam podczas spotkania z przyjaciółką i obietnica spróbowania ciepłej focacci przetrzymała ją u mnie do późnych godzin nocnych:)

Zdjęcie - Focaccia śródziemnomorska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem postawiłam na dodatki, które nazwałam „śródziemnomorskimi”, gdyż moja wyobraźnia kieruje mnie właśnie w te rejony gdy myślę o suszonych pomidorach, paprykach, oliwkach i pysznej oliwie z oliwek.

Focaccia śródziemnomorska Drukuj Autor: Śliwka Czas przygotowania: 2 hours 15 mins Czas pieczenia: 30 mins Całkowity czas: 2 hours 45 mins Porcje: 1 Składniki
  • 470 g mąki pszennej
  • 1, 5 łyżeczki drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 25 ml oliwy
  • 70 g zielonych wydrylowanych oliwek z zalewy
  • pół czerwonej papryki
  • 100 g suszonych pomidorów z zalewy (ok. 10 sztuk)
  • ok. 200 ml ciepłej wody
Przygotowanie
  1. Paprykę przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Poszatkuj ją na małe kawałki i to samo zrób z suszonymi pomidorami i oliwkami. Wrzuć je do dużej miski.
  2. Do tej samej miski wsyp mąkę, drożdże, sól, cukier i oliwę. Przypraw kilkoma przekręceniami młynka z pieprzem.
  3. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Gdy się połączy powinno mieć jednolitą, lecz trochę lepką konsystencję. Jeśli przez to, że się lepi trudno ci się zagniata, podsypuj ręce mąką.
  4. Zagniataj przez kilka minut. Wsadź ciasto do miski, a miskę przykryj folią aluminiową. Całość odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi objętość (ok. 1,5 godziny
  5. Wyjmij wyrośnięte ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Zagnieć kilka razy i umieść w prostokątnej blaszce wysmarowanej tłuszczem (aby ciasto się nie przykleiło).
  6. Wypełnij równomiernie naczynie ciastem. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 45 minut.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Gdy focaccia ponownie wyrośnie, zrób co parę centymetrów charakterystyczne dziurki, posmaruj górę oliwą(używając pędzelka, lub oliwy w sprayu) i wsadź do piekarnika na ok 30 minut.
  9. Aby sprawdzić czy jest gotowa wsadź w nią wykałaczkę i sprawdź czy przykleiło się do niej ciasto. Jeśli tak, focaccia wymaga jeszcze chwili pieczenia. Jeśli wychodzi czysta, focaccia jest gotowa.
2.2.8

Zdjęcie - Focaccia śródziemnomorska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów