Focaccia na słodko
Dawno nie robiłam focacci. To dość dziwne, bo ten rodzaj wypieku zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Była już serowa, czy śródziemnomorska, a teraz przyszedł czas na jej zupełnie inną odsłonę. Zrobiłam dziś bowiem focaccię na słodko.
Czym się różni od zwykłych, słodkich wypieków? Przede wszystkim dodatkiem oliwy. Focaccia musi być nią wręcz nasączona, aby smakować wybornie. Przekonałam się o tym robiąc ją już nie raz. Wcześniej bałam się dodawać jej zbyt dużo, ale z czasem eksperymenty doprowadziły mnie do całkiem niezłych wyników.
Focaccia na słodko to rzadka sprawa. Nie znajdziecie jej raczej w sklepach,czy restauracjach, ale uwierzcie mi, naprawdę warto. A już na pewno warto posmarować jej, gdy jest jeszcze ciepła, posmarować ulubionymi dodatkami, słodkimi czy wytrawnymi i delektować się chwilą dla siebie.
Przepis dołączam do akcji:
Focaccia na słodko Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godz Czas pieczenia: 20 min Calkowity czas: 1 godz 20 min Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 25 g miodu
- 35 g brązowego cukru
- 30 g oliwy z oliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- 215 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody.
- Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Dolewaj i zagniataj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut. Ciasto powinno zacząć mięknąć pod rękami.
- Prostokątną brytfankę do pieczenia wysmaruj oliwą. Umieść w niej ciasto i ugnieć, aby pokryło dno.
- Przykryj brytfankę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni przed upływem czasu wyrastania.
- W cieście zrób palcami charakterystyczne dziurki, w równoległych odstępach.
- Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź nieco przed podaniem.