Focaccia na oleju rzepakowym
Ponieważ z wielką przyjemnością zostaliśmy częścią akcji Pokochaj olej rzepakowy organizowanej przez portal pokochajolejrzepakowy.pl, postanowiłam sprawdzić czy olej rzepakowy nazywany oliwą Północy sprawdzi się w przepisach jednoznacznie kojarzonych z oliwą z oliwek takich jak włoska focaccia. Focaccia na oleju rzepakowym wyszła równie pulchna i delikatna jak na oliwie. Chlebek – ze względu na dodanie suszonego rozmarynu do ciasta – jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubimy go maczać w… nie zgadniecie… w smakowym oleju rzepakowym… Tak na marginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji „oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie. Polecam gorąco!
Przypominam również o wciąż trwającym konkursie z atrakcyjnymi nagrodami – po szczegóły zapraszam tutaj: http://ugotujmyto.pl/pokochaj-olej-rzepakowy-super-konkurs-super-nagrody/.
Focaccia na oleju rzepakowymSkładniki:
- 400 g mąki chlebowej
- 1.5 łyżeczki suchych drożdży
- 0.5 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki suszonego rozmarynu (opcjonalnie)
- 4 łyżki oleju rzepakowego + więcej do polania wierzchu
- 0.5 łyżeczki mielonego pieprzu
- 250 ml letniej wody
- sól gruboziarnista, gałązka świeżego rozmarynu i czarne oliwki na wierzch
1. Drożdże i cukier zmieszać z 3 łyżkami letniej wody i odstawić na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
2. Przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, sól, rozmaryn, 4 łyżki oleju rzepakowego, pieprz i około 250 ml letniej wody wyrobić ręcznie lub robotem około 10 minut aż ciasto będzie sprężyste. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i wysmarować delikatnie olejem całe ciasto. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na 1-2 godziny (aż podwoi objętość).
3. Wyjąć ciasto z miski i delikatnie zagnieść a następnie dłońmi rozciągnąć na blaszce o wymiarach 23×32 cm wysmarowanej olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4. Delikatnie palcami zrobić zagłębienia w cieście. Ułożyć na cieście odsączone oliwki, posypać rozmarynem i solą gruboziarnistą. Polać delikatnie olejem rzepakowym.
5. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 min.
Smacznego
Drukuj / PDF