Flan korzenno-dyniowy.
Niewielki, ale pełen smaku deser, który będzie wspaniałym zwieńczeniem domowego obiadu. Sprawdzi się zarówno w leniwe, listopadowe popołudnie sam na sam z książką, jak też podczas większych rodzinnych uroczystości. Wygląda elegancko i dostojnie – nikt nie uwierzy, że jest tak prosty do przygotowania.
Dynia w jednym ze smaczniejszym z wydań, idealna podczas trwania dyniowego tygodnia i konkursu, do udziału w którym gorąco zapraszam:
Dyniowy tydzień, który postanowiłam zorganizować tu, na blogu zaowocował wieloma pomysłami. Właściwie powinien trwać cały najbliższy miesiąc, abym mogła zrealizować wszystkie swoje dyniowe przepisy. Gdybym natomiast miała wypróbować wszystkie Wasz przepyszne propozycje, które napłynęły w ramach trwającego KONKURSU JESIENNEGO, chyba brakłoby mi roku. Dobrze, że tym razem zaopatrzyłam się w spore zapasy pure dyniowego…
Dzisiejszą propozycję zaczerpnęłam z mojej ulubione stacji telewizyjnej o tematyce kulinarnej. Na Polsat Food Network zawsze można znaleźć inspirację w trudnej chwili, a flan dyniowy uroczej pani dietetyk, Ellie Krieger z programu „Jeść zdrowo z Ellie Krieger” tak przypadł nam do gustu, że przy najbliższej okazji zrobię go znowu.
Flan dyniowy to rodzaj pieczonego w kąpieli wodnej kremu jajecznego, z dodatkiem przypraw korzennych i karmelu. Jest niewielki, ale zapewniam, że to porcja optymalna. Jest słodki, o intensywnym smaku, kremowy i jednocześnie delikatny. Wygląda równie apetycznie i elegancko. Moje kulinarne niebo i numer jeden tej jesieni.
Składniki:
(4 porcje)
- 100g cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 1/3 szklanki pure z dyni
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki masła do natłuszczenia ramekinów/kokilek
Przygotowanie krok po kroku:
- Kokilki lekko nasmarować masłem.
- Na suchą patelnie wsypałam 60g cukru i podgrzewałam powoli aż się rozpuścił i nabrał jasnobrązowego koloru. Gorący karmel przelałam szybko do każdej kokili. Wyszło mniej więcej po dwie łyżki.
- Mleko i mleko skondensowane wymieszałam i mocno podgrzałam.
- Jajko i żółtko ubiłam mikserem na puszystą pianę z pozostałym cukrem, następnie dodałam ekstrakt waniliowy, cynamon oraz gałkę.
- Pianę jajeczną połączyłam z pure z dyni, a następnie stopniowo dolewałam ciepłe mleko i mieszałam do połączenia składników.
- Tak przygotowaną masę przelałam do kokilek.
- Wypełnione mniej więcej do połowy wysokości ramekiny ustawiłam w większej blaszce, do której wlałam gorącą wodę. Mniej więcej do połowy wysokości kokilek.
- Wstawiłam całość do piekarnika nagrzanego do 170°C i piekłam przez 30 minut lub do chwili gdy masa stężeje.
- Ostudziłam.
- Przed podaniem wyłożyłam flany na talerzyki. Desery lekko podważałam nożem, by odeszły od foremki, przykryłam talerzykiem i energicznie odwracałam foremki do góry dnem. Flan powinien wyślizgnąć się prosto na talerzyk i oblać powstałym na dnie sosem karmelowym.
Smacznego!