Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem

Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem
Zdjęcie - Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Biały barszcz z grillowaną białą kiełbasą i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g białej kiełbasy
  • 300 ml zakwasu pszennego na biały barszcz
  • 200 g ziemniaków
  • 200 g jabłek
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g marchewki
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 50 g korzenia selera
  • 50 g pora
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Warzywa kroimy w kostkę i szklimy na oleju Kujawski. Gdy lekko zmiękną, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy do miękkości.

Gdy warzywa są już miękkie, lekko solimy zupę i dolewamy zakwas. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Następnie zaprawiamy śmietaną i doprawiamy do smaku.


Kiełbasę i pokrojone w plastry jabłka lekko smarujemy olejem Kujawski i grillujemy na ruszcie z obu stron.

Biały barszcz przelewamy do talerzy. Podajemy z plasterkiem jabłka i kiełbasą.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów