Flądra na warzywnym spaghetti

Flądra na warzywnym spaghetti

Jeśli szukacie pomysłu na niebanalnie podany, lecz niskokaloryczny obiad, to kolorowe, warzywne „spaghetti” na pewno się Wam spodoba. W połączeniu z rybą daje wartościowy, bogaty w białko, witaminy i błonnik posiłek, który nie tylko świetnie wygląda, ale i super smakuje :)
Ja użyłam filetów flądry, ale możecie wykorzystać filety z każdej ryby, którą lubicie: od dorsza po łososia :)

Zdjęcie - Flądra na warzywnym spaghetti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
FLĄDRA NA WARZYWNYM SPAGHETTI
(2 porcje)
2 filety z flądry (lub innej ryby),
1 cukinia,
1 czerwona papryka,
2 marchewki,
1 ząbek czosnku,
2 łyżeczki oliwy,
przyprawa do ryb,
zioła prowansalskie,
sól i pieprz,
odrobina soku z cytryny

Filety umyć, osuszyć, oprószyć przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na pół godziny.
Warzywa umyć, paprykę oczyścić z nasion a marchew obrać. Obieraczką wykroić podłużne paski (ja do cukinii i papryki użyłam tzw. mandoliny, natomiast w przypadku marchewki najwygodniejsza jest zwykła obieraczka).
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wykrojone paski z warzyw. Smażyć na małym ogniu około 10 minut, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą jędrne i lekko chrupiące. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
W tym czasie osobno, na drugiej łyżeczce oliwy usmażyć rybę.
Na talerzach ułożyć „makaron” z warzyw, a na nim kawałki ryby. Przed podaniem rybę skropić cytryną.


(zainspirowane przepisem stąd, z moimi zmianami)

Zdjęcie - Flądra na warzywnym spaghetti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów