Fit ciasto dyniowe z ziarnami
 
            
  Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców.
 Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców.
 Blaszka ( u mnie 23x23) wyłożona papierem i wysmarowana olejem
 I.
 1/2 szklanki płatków owsianych
 5 sztuk śliwek kalifornijskich
 5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
 50 gram orzechów pekan lub włoskich
 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
 2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
 garść suszonej żurawiny
 2-3 łyżki pestek dyni
II.
 3 jaja L (temperatura pokojowa)
 3 łyżki miodu
 1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
 1 jabłko starte na dużych oczkach
 soda
 proszek do pieczenia
 szczypta soli
 cynamon 1 łyżeczka
 kardamon 1/2 łyżeczki
 
 szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista
 1/2 szklanki oleju
III.
 gorzka czekolada
 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
 Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.
 Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.
 Wyjąć i wystudzić.
 Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).
 
 
  
 
 
 
            