Fit ciasto dyniowe z ziarnami
Z tego ciasta jestem bardzo dumna. Powiem nieskromnie, że to najlepsze ciasto tego typu jakie jadłam. Wilgotne, mięciutkie a ma sporo ziaren i suszonych owoców.
Blaszka ( u mnie 23x23) wyłożona papierem i wysmarowana olejem
I.
1/2 szklanki płatków owsianych
5 sztuk śliwek kalifornijskich
5 sztuk suszonych moreli najlepiej niesiarkowanych
50 gram orzechów pekan lub włoskich
3 łyżki siemienia lnianego mielonego
2 łyżki rodzynek (jeśli lubisz)
garść suszonej żurawiny
2-3 łyżki pestek dyni
II.
3 jaja L (temperatura pokojowa)
3 łyżki miodu
1,5 szklanki tartej na dużych oczkach dyni hokkaido
1 jabłko starte na dużych oczkach
soda
proszek do pieczenia
szczypta soli
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
szklanka mąki orkiszowej może być pełnoziarnista
1/2 szklanki oleju
III.
gorzka czekolada
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki z I. wsypać do miski wcześniej siekając lub krojąc w paseczki: śliwki i morele. Orzechy posiekać. Wymieszać.
Jajka ubić z miodem, dodać przesianą mąkę orkiszową, olej, proszek do pieczenia i sodę oraz przyprawy. Następnie dodać startą dynię i jabłko. Całość wymieszać delikatnie łopatką. Dodać składniki z I. Wymieszać. Przełożyć do blaszki, wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach godzinę.
Wyjąć i wystudzić.
Gorzką czekoladę ( wzięłam 50 gram) rozpuśćić w kąpieli wodnej dodać łyżeczkę oleju i położyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi orzechami i żurawiną ( dodałam także listki greckiej bazylii, którą ostatnio dodaję gdzie się da. Niesamowicie smakuje z gorzką czekoladą).