Fioletowe ziemniaki z piekarnika
Fioletowy ziemniak, zwany ziemniakiem truflowym to intensywnie zabarwiona odmiana ziemniaka. Tu trzeba dodać - prastara odmiana, z której wywodzą się dzisiejsze jasne odmiany. Została wyparta przez bardziej plenne odmiany. W Peru skąd pochodzi zwana jest czarnym ziemniakiem, we Francji chińskim truflami. Fioletowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Najlepiej gotować je w łupinach, by zachowały jak najwiecej dobroczynnych składników dla naszego zdrowia. Jaki ma smak ziemniak odmiany "Vitelotte"? Delikatnie orzechowy, lekko zbliżony do aromatu maronów - jadalnych kasztanów.
Jest smaczny i zdrowy, min. zapobiega rakowi jelita grubego. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Efekt kolorystyczny pozostaje po obróbce termicznej. Warto zapolować na fioletowego ziemniaka. Dodam tylko, że świetnie się komponuje kolorystycznie np. z białymi szparagami.
Składniki:
600-700 g fioletowych ziemniaków
1 łyżka oleju
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku
Wykonanie:
- ziemniaki wyszorować, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać w misce z olejem, solą i pieprzem
- rozłożyć - tak by się wzajemnie nie dotykały - na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C około 25 minu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kolorowe szparagi w pergaminie i łosoś, również z piekarnika