Fińskie bułeczki śniadaniowe

Fińskie bułeczki śniadaniowe


Zdjęcie - Fińskie bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bułeczki pyszne, chociaż tak do końca udały się za trzecim razem...

Przepis znalazłam u Pistachio, piekłam z połowy porcji.

Przepis cytuję z moimi zmianami:


Fińskie bułeczki śniadaniowe Sunnuntaipyörykät
1 paczuszka (7 g) suszonych drożdży, 1/8 szklanki letniej wody, 1/2 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru,
1/2 łyżeczki soli, 1 jajko ,
90 g miękkiego masła,
3 szklanki mąki pszennej

wierzch
1 jajko lekko roztrzepane
1/4 szklanki płatków migdałowych
cukier perlisty
16 bułeczek
W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Odstawić na pięć minut. Dodać mleko, cukier, sól i jajko. Wymieszać. Dodać masło i 1 szklankę mąki. Wyrobić całość (końcówki haki) do uzyskania gładkiego ciasta. Cały czas miksując dodawać resztę mąki. Wyrobione, gładkie ciasto odstawić na 15 minut przykrywając miskę ściereczką. Po tym czasie, jeszcze raz zmiksować ciasto (1 minuta) i przełożyć do drugiej, czystej miski posmarowanej masłem lub olejem o neutralnym smaku. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrastania na 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość). Ciasto podzielić na 16 równych porcji i formować z okrągłe bułeczki. Układać je na dużej blasze wylożonej papierem do pieczenia zachowując 4 cm odstępy. Odstawić do ponownego wyrastania na 45 minut. Bułeczki posmarować jajkiem i posypać płatkami migdałów i cukrem perlistym. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez około 15 minut. Studzić na kratce.
Następnego dnia odświeżam bułeczki przez 10 sekund na najwyższej mocy w mikrofalówce. Smacznego :)

Zdjęcie - Fińskie bułeczki śniadaniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów