Fiński chleb Pulla z cynamonem
Do końca listopada i do początki odliczania do świąt został jeszcze tydzień, ale w mojej kuchni zapachniało świętami już dzisiaj. Wszystko za sprawą fińskiego chleba Pulla z aromatycznym cynamonem i kardamonem. Wypiekany jest nie tylko w święta, ale za sprawą przypraw najlepiej smakuje na pewno w grudniu.
Mielony cynamon i kardamon można również śmiało zastąpić przyprawą do piernika. Samo ciasto można zawijać na kilka sposobów, dlatego zdecydowałam, że uformuję je w trzech wersjach, aby każdy mógł wybrać ulubioną.
Pierwsza z nich to po prostu chałka, w ten sposób często zawijany jest ten chlebek w Finlandii. Można również ciasto rozwałkować, posmarować masą cynamonowym (jak w przepisie na cynamonowe zawijasy) i zawinąć w wieniec. Ostatni sposób to słodkie trójkątne bułeczki z farszem cynamonowym. Który sposób wybieracie?
Fiński chleb Pulla z cynamonem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 18 min. Porcje: 8 Składniki- 450 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru
- 100 g topionego masła
- jajko
- 2 łyżki mielonego cynamonu i kardamonu lub przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 180 ml letniego mleka
- Nadzienie (opcjonalnie)
- masło cynamonowe/konfitura/krem piernikowy
- Wierzch:
- żółtko + łyżeczka mleka
- skórka pomarańczowa/płatki migdałowe/płatki jaglane/wiórki kokosowe
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, przyprawy, jajko, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat (w razie potrzeby podsypujemy). Ciasto zawijamy według wybranego sposobu i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
- Sposób I:
- Ciasto dzielimy na 3 części, robimy wałeczki i zaplatamy je jak warkocz.
- Sposób II:
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, przecinamy przez środek na pół, zostawiając końcówkę. Zaplatamy jak warkocz, końce rolady łączymy tworząc wieniec.
- Sposób III:
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, którą dzielimy na trójkąty. Środek każdego trójkąta z farszem spłaszczamy palcem lub łyżką. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze.
- Wyrośnięte bułeczki lub chleb smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 200 stopni przez 18 minut. Studzimy na kuchennej kratce.