Fiński chleb Pulla z cynamonem

Fiński chleb Pulla z cynamonem

Zdjęcie - Fiński chleb Pulla z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do końca listopada i do początki odliczania do świąt został jeszcze tydzień, ale w mojej kuchni zapachniało świętami już dzisiaj. Wszystko za sprawą fińskiego chleba Pulla z aromatycznym cynamonem i kardamonem. Wypiekany jest nie tylko w święta, ale za sprawą przypraw najlepiej smakuje na pewno w grudniu.

Mielony cynamon i kardamon  można również śmiało zastąpić przyprawą do piernika. Samo ciasto można zawijać na kilka sposobów, dlatego zdecydowałam, że uformuję je w trzech wersjach, aby każdy mógł wybrać ulubioną.

Pierwsza z nich to po prostu chałka, w ten sposób często zawijany jest ten chlebek w Finlandii. Można również ciasto rozwałkować, posmarować masą cynamonowym (jak w przepisie na cynamonowe zawijasy) i zawinąć w wieniec. Ostatni sposób to słodkie trójkątne bułeczki z farszem cynamonowym. Który sposób wybieracie? :)

Zdjęcie - Fiński chleb Pulla z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Fiński chleb Pulla z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fiński chleb Pulla z cynamonem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 18 min.

Porcje: 8

Składniki
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 50 g cukru
  • 100 g topionego masła
  • jajko
  • 2 łyżki mielonego cynamonu i kardamonu lub przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 ml letniego mleka
  • Nadzienie (opcjonalnie)
  • masło cynamonowe/konfitura/krem piernikowy
  • Wierzch:
  • żółtko + łyżeczka mleka
  • skórka pomarańczowa/płatki migdałowe/płatki jaglane/wiórki kokosowe

Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, przyprawy, jajko, cukier i sól. Powoli wlewamy letnie mleko na przemian z topionym masłem i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy ją do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat (w razie potrzeby podsypujemy). Ciasto zawijamy według wybranego sposobu i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy na 30 minut.
  3. Sposób I:
  4. Ciasto dzielimy na 3 części, robimy wałeczki i zaplatamy je jak warkocz.
  5. Sposób II:
  6. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, przecinamy przez środek na pół, zostawiając końcówkę. Zaplatamy jak warkocz, końce rolady łączymy tworząc wieniec.
  7. Sposób III:
  8. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm. Wierzch smarujemy cynamonowym masłem lub innym nadzieniem. Zawijamy jak roladę, którą dzielimy na trójkąty. Środek każdego trójkąta z farszem spłaszczamy palcem lub łyżką. Tak uformowane bułeczki kładziemy na blasze.
  9. Wyrośnięte bułeczki lub chleb smarujemy żółtkiem z mlekiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 200 stopni przez 18 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów