Filipińskie bułki
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 20minut
Uwielbiam domowe pieczywo. Bułki, chleby, bagietki- wszystko. Dzisiaj polecam bułki, podobno rodem z Filipin. Łatwe w przygotowaniu, idealne w smaku. Wyszło mi całkiem sporo więc część zamroziłam. W tygodniu codziennie rano wyciągam jedną bułkę i zanim się przygotuję do wyjścia bułka zdąży się odmrozić, oczywiście można to przyśpieszyć w mikrofalówce. W pracy, kanapka ze świeżą bułką smakuje wybornie.
Składniki
- mąka pszenna chlebowa - 4 szklanki
- letnia woda - 1 1/3 szklanki
- olej słonecznikowy - 1/4 szklanki
- cukier - 1 1/2 łyżeczki
- sól - 1 łyżeczka
- drożdże świeże - 24 g
- bułka tarta - do obtoczenia
Instrukcje
Z drożdży zrobić rozczyn. Kiedy jest już wyrośnięty wymieszać z mąką, dodać sól, cukier, następnie wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon, jak naleśniki. Rulon obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego:)