Filipińskie bułki

Filipińskie bułki

Zdjęcie - Filipińskie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 40
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 20minut

 

Uwielbiam domowe pieczywo. Bułki, chleby, bagietki- wszystko. Dzisiaj polecam bułki, podobno rodem z Filipin. Łatwe w przygotowaniu, idealne w smaku. Wyszło mi całkiem sporo więc część zamroziłam. W tygodniu codziennie rano wyciągam jedną bułkę i zanim się przygotuję do wyjścia bułka zdąży się odmrozić, oczywiście można to przyśpieszyć w mikrofalówce. W pracy, kanapka ze świeżą bułką smakuje wybornie.

Źródło

Składniki

Instrukcje

 

Z drożdży zrobić rozczyn. Kiedy jest już wyrośnięty wymieszać z mąką,  dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon,  jak naleśniki. Rulon obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Piec w temperaturze 210ºC przez około 20 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Filipińskie bułki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów