Filet w sosie musztardowym
- Wynik: 25
- Czas przygotowania: 5minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Moja dzisiejsza propozycja jest przede wszystkim dla osób zapracowanych lub tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Filet w sosie musztardowym smakuje świetnie w towarzystwie kaszy. Może być propozycją na niedzielny obiad jak i każdego innego dnia.
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- cebula - 1 szt.
- musztarda Dijon - 2 łyżeczki
- śmietanka 30% - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- mielona słodka papryka - do smaku
- olej - 4 łyżki
Filet oczyścić, przekroić na pół, następnie wzdłuż, lekko rozbić. Posypać solą, pieprzem, papryką mieloną. Na patelni rozgrzać olej, położyć filety i smażyć 2 min. z każdej strony. Dorzucić cebulę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze chwilę, aż cebula lekko zmięknie. Wlać ok. 300 ml wody, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie a sos się zredukuje. Dodać musztardę, śmietankę, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z kaszą lub ziemniakami.
Smacznego:)