FILET W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM
Filet w cieście naleśnikowym.
Filety w cieście naleśnikowym.
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
Krok 2.
Krok 3.
Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
Miłego gotowania!
Przepis zaktualizowany 04.12.2022r.
Filety w cieście naleśnikowym.
Ten przepis na filety z piersi kurczaka jest szybki i łatwy do przygotowania. Cienkie kotlety z piersi kurczaka panierowane są w cieście naleśnikowym, a następnie smażone na maśle lub oleju. Tak usmażone kotlety są mięciutkie i delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz.
- bardzo łatwy i pyszny przepis
- tylko kilka podstawowych składników
- filety w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz dosłownie w pół godziny
SKŁADNIKI:
- 2-3 duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
- sól i czarny pieprz
- 1 szklanka mąki pszennej + dodatkowa porcja do panierowania
- około 3/4 szklanki wody lub mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki przyprawy Gyros
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1.
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać, dolewając porcjami wodę lub mleko i odstawić na ok. 10 minut.
Krok 2.
- W tym czasie filety z kurczaka dokładnie oczyścić z błonek oraz chrząstek, umyć i osuszyć.
Krok 3.
- Każdy filet ostrożnie przeciąć wzdłuż na pół, kotlety delikatnie rozbić.
- Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem, panierować w mące, nadmiar strząsnąć, następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć po kolei z każdej strony na złoty kolor, na średnim ogniu.
- Usmażone kotlety wyłożyć na ręcznik papierowy i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Oto kilka innych przepisów na kurczaka, które mogą Ci się spodobać:
- Soczyste mielone kotlety z kurczaka
- Kurczak curry z warzywami
- Cytrynowo-czosnkowy cały kurczak pieczony
- Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym
- Zielone curry z kurczakiem i cukinią
- Najlepsze skrzydełka w sosie hoisin
- Hawajski kurczak z ananasem
- Sałatka z kurczakiem, sałatą rzymską i awokado
Miłego gotowania!
Przepis zaktualizowany 04.12.2022r.