Fichi imbottiti alle noci

Fichi imbottiti alle noci

… czyli figi nadziewane orzechami włoskimi. Tradycyjny przysmak kalabryjski z przepisu od mojej kalabryjskiej Teściowej. Co tu dużo pisać – pyszności!


Zdjęcie - Fichi imbottiti alle noci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki podstawowe:
· figi· orzechy włoskie
Opcjonalnie:
· posiekane migdały· pokruszone goździki· drobno pokrojona skórka z pomarańczy
Świeże figi przecinamy prawie do końca na pół: chodzi o to, by połówki były między sobą złączone, a jednocześnie dały się dobrze rołożyć na płask. Tak przygotowane figi odstawiamy na kilka/kilkanaście dni do wysuszenia w przewiewnym i słonecznym miejscu. Gdy figi są już wysuszone, ale jednocześnie nie za twarde i dość elastyczne, można zacząć je nadziewać. Do każdej połówki figi należy włożyć kawałki orzecha włoskiego; dodatkowo nadzienie można wzbogacić migdałami, skórką pomarańczową czy goździkami… Każdą nadzianą figę należy dokładnie zamknąć, mocno ściskając brzegi, tak by połówki dobrze się zlepiły. Figi ułożyć na blasze wyłożnej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 min. w temp. 180°C, przy czym w trakcie pieczenia należy figi przewrócić na drugą stronę. Figi są gotowe, gdy mocno ściemnieją. Po upieczeniu można je posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą, ja zgadzam się jednak z Teściową, że te w najprostszej wersji - bez cukru czy czekolady – są jednak lepsze…

LINGUA ITALIANA

Kategorie przepisów