Fettuccine z tuńczykiem
Kolejny makaron z rybą, tym razem tuńczykiem. Kolejny klasyk kuchni włoskiej a klasyki jak wiadomo są nieprzemijające. Szybkie danie dla zapracowanych, koniecznie z butelką dobrego czerwonego wina.
Makaron ugotować według wskazań producenta. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać startą skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz kapary. Gdy cebula będzie szklista dodać pomidory, następnie tuńczyka.
Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz chili. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Nieco pietruszki zostawić do dekoracji. Można dodać również płatki parmezanu.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- 250g makaronu fettuccine
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- garść kaparów
- nać pietruszki
- 1 cytryna - skórka
- sól, pieprz, suszone płatki chili
- 2 łyżki oliwy
- parmezan (opcjonalnie)
Makaron ugotować według wskazań producenta. W międzyczasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać startą skórkę z cytryny, posiekaną cebule oraz kapary. Gdy cebula będzie szklista dodać pomidory, następnie tuńczyka.
Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem oraz chili. Dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Nieco pietruszki zostawić do dekoracji. Można dodać również płatki parmezanu.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));