Fettuccine Alfredo
Makaron w sosie śmietankowo-maślanym z dodatkiem parmezanu. Jedno z najprostszych dań makaronowych w wersji włoskiej czyli pasta Alfreda.
Któż z nas nie pamięta pysznego , domowego makaronu krajanki polanego stopionym masełkiem?
Fettuccine Alfreda to zupełnie podobne danie tyle tylko, że wzbogacone kremową śmietanką i parmezanem. Należy ono do klasyki kuchni włoskiej, ma swoje korzenie i historię………… Można dodać do niego odrobinę czosnku, zieloną pietruszkę kawałeczki podsmażonego kurczaka. Pastę Alfreda można przygotować również bez śmietany. Ugotowany , przecedzony, gorący makaron miesza się z masłem i parmezanem, dodaje się odrobinę gorącej wody /z gotowanego makaronu/ i miesza się do momentu rozpuszczenia masła i sera, czyli utworzenia maślanego sosiku.
Składniki:
makaron fettuccine lub dowolna krajanka 400g
masło 3 łyżki
starty parmezan80g
śmietana kremówka250ml
gałka muszkatołowa 2 szczypty
sól
świeżo zmielony pieprz
zielona pietruszka
do smaku
do dekoracji
Wykonanie:
Zagotować wodę, wrzucić makaron i ugotować go al dente, zgodnie z przepisem. W międzyczasie gdy gotuje się makaron rozgrzać masło na patelni,wlać śmietankę i mieszając gotować 2-3 minuty. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej , pieprz i sól Odcedzony makaron wsypać na patelnię z sosem , posypać połową sera, dokładnie wymieszać. Jeśli wymaga doprawić do smaku. Podawać posypany parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron ozdobić zieloną pietruszką.