Feta i pom(e)lona sałatka
Dziś przepis na sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale także sycąca i nie tucząca. Jej składniki świetnie się harmonizują tworząc całość. Owocowa słodycz pomelo przełamuje słony smak oliwek i dressingu z fety. Soczysty kurczak dostarcza nam niezbędnego białka i sprawia, że sałatka syci na długo. Sałata dodaje mnóstwa witamin i cennego błonnika. Tak skomponowany posiłek może posłużyć nam jako lekki obiad, lub lunch dodający energii w pracy.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Kilka kropel oleju z ryżu (ten jest najlepszy do smażenia, ale innego tez się nada)
- 3 garście ulubionej mieszanki sałat (u mnie cykoria, lodowa i roszponka)
- ½ słoika oliwek
- ½ dojrzałego pomelo
- Ok. 20g sera feta – należy wybrać miękki ser – świetnie sprawdzą są wyroby Mlekovity, których normalnie do sałatki bym nie poleciła, jednak w tym przypadku sprawdzą się idealnie
- 3-4 łyżki rzadkiego jogurtu
- Opcjonalnie 1 ogórek lub kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić. Przekroić na 2 części, ułożyć między 2 warstwami folii spożywczej i delikatnie rozbić. Czynność ta ma na celu tylko wyrównanie grubości mięsa, należy więc uważać i nie używać dużo siły. Równe filety posolić i popieprzyć z obu stron. Patelnię grillową posmarowaną kilkoma kroplami oleju rozgrzać i smażyć kurczaka po ok. 4-5 minut z każdej strony. Długość czasu należy dopasować do grubości mięsa. Usmażone piersi zdjąć z patelni, zawinąć w kawałek folii aluminiowej i odstawić na bok. Sałatę umyć, osuszyć i ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Oliwki odcedzić z oliwki i opcjonalnie pokroić na połówki. Pomelo umyć, obrać i wydobyć miąższ z albedo. W przypadku pomelo jest to łatwe, gdyż miąższ łatwo odchodzi od twardych błon. Cząstki podzielić na mniejsze kawałki. Na 2 talerzach ułożyć sałatę, oliwki i pomelo. Opcjonalnie dodać ogórka pokrojonego w kostkę lub pomidorki przekrojone na połówki. Kurczaka pokroić na kawałki i dodać do sałatki. W kubeczku wymieszać fetę z jogurtem i pieprzem do konsystencji, którą będzie można polać sałatkę. Ilość jogurtu regulujcie na bieżąco, gdyż jego ilość zależy od twardości fety i gęstości samego jogurtu. Takim sosem polać sałatkę na talerzach i podawać. Można też zabrać ją ze sobą umieszczając sos i pozostałe składniki w oddzielnych pojemnikach (np. takim jak tu) i mieszając tuż przed spożyciem.
Smacznego!