Fava czyli grecka pasta z grochu
Kolejny bardzo prosty do wykonania przepis, tym razem na przepyszną pastę z grochu.
Składniki:
- 400 g grochu w połówkach,
- 2 duże cebule,
- 2 listki laurowe,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej lub oliwa (kilka łyżek),
- sok wycisnięty z 1 cytryny (lub więcej),
- do posypania: cebula, szczypiorek.
Wykonanie:
Groch wsypać do garnka, zalać wodą żeby się kilka minut pomoczył i wypłukał, zlać wodę, jeśli jest bardzo "brudna" wypłukać kilka razy. Zalać groch świeżą wodą (dobrze ponad jego stan), wrzucić do gotowania liście laurowe. Gdy zacznie się gotować dodać do garnka pokrojone w mniejsze kawałki cebule, gotować wszystko do miękkości grochu, najlepiej żeby wygotować całą wodę, nie solić podczas gotowania (jeśli nie wygotowaliśmy, trzeba wodę odlać!).
Ostudzić groch, wyjąć z niego liście laurowe, zmiksować blenderem na gładką masę (oczywiście groch nie liście ;-) ), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny dodawać stopniowo, mieszać i próbować żeby nie było za kwaśne. Dodawać po łyżce olej lub oliwę, ilosć wg uznania tak żeby za suche ani za tluste nie było, (ja dałam ok 3-4 łyżek). Pastę podawać na pieczywie, w picie lub np jako dip do nabierania warzywami.
Jest pyszna :-)
Z tej ilości wyszło dużo pasty więc część zamroziłam. Przepis pochodzi z tego forum.
Smacznego!!!