Fattoush
Sałatka z pieczywem kojarzy mi się z popularną i pyszną włoską panzanellą. Natomiast sałatka fattoush pochodzi z kuchni Kuwejtu i jest także bardzo smaczna. Poczułam się zachęcona oglądając ją na blogu Ireny i Andrzeja, więc dziś pokazuję moją wersję.
Składniki:
*3 pomidory,
*1 zielona papryka,
*pęczek dymki,
*1 mała sałata,
*15 ml suszonej natki pietruszki,
*5 ml suszonej mięty (pominęłam),
*1 mały zielony ogórek,
*3 kromki wieloziarnistego chleba,
*50 ml oliwy z oliwek,
*50 ml soku z cytryny,
*sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Chleb pokroić w centymetrową kostkę i podpiec. Pokroić w kostkę pomidory, paprykę i ogórek. Sałatę porwać na kawałki. Posiekać dymkę. Wymieszać składniki sałatki. Wymieszać oliwę, sos z cytryny z ziołami. Polać sałatę. Przed podaniem schłodzić przez 45 minut.
Smacznego:)